Into the Wild

Architects Bernardes + Jacobsen devise a breezy tropical getaway that honors Brazilian traditions Published January 2011
Read more: at Architectural Digest
Thiago Bernardes of Rio de Janeiro designed a rustic beach house for the Fernandes family on the Brazilian fjord of Saco do Mamanguá. The area is so remote that the family can only reach its house by boat or helicopter.
A view into the double-height living room from the veranda. Pivoting doors allow sea breezes to pass through the house.
The family room, with a ceiling of woven straw, is a secluded alternative to the open living area beyond.

Friends moor their boats right off the beach when they visit. The plantation chairs and other outdoor furniture, all made of tropical hardwoods, are from Bali and Brazil.

Wood steps lead up from the garden onto the broad veranda, which integrates the house and the surrounding landscape.

Like a rope bridge in the jungle, a walkway with eucalyptus railings spans from the master bedroom on one side of the living room across to the children’s rooms.

view of the ground-floor veranda
The walls and ceiling of the master bedroom are covered in woven-straw panels, the work of artisans in the Brazilian state of Minas Gerais.